Izkoriščanje sončne energije za pridobivanje električne energije postaja nekaj vsakdanjega in dosegljivega širšemu krogu uporabnikov. Tudi največji skeptiki bodo počasi morali priznati, da sončni paneli (fotonapetostni moduli) niso le igračka zanesenjakov, temveč zanesljiv proizvod, ki popolnoma izpolnjuje pričakovanja. Razhajanja med tem, kaj mislimo da zmorejo in kaj dejansko proizvajajo pa je vseeno potrebno razjasniti. V nadaljevanju bom razložil razkorak med specifikacijami, ki jih navajajo proizvajalci in močjo, ki jo dejansko lahko uporabimo.

  Kaj je narobe z mojim sončnim panelom?

  Velikokrat je uporaba sončnih panelov čisto enostava (seveda mislim tukaj prenosne panele): postavimo jih na sonce in priklopimo na ustrezno napravo. In sončno energijo že lahko uporabljamo. Pozoren uporabnik pa hitro spozna, da se nekaj ne ujema. Pogosto sledijo vprašanja: “Zakaj moj 30W panel proizvaja samo 23W? Je kaj narobe?”. Odgovor je preprost – nič ni narobe. Vseeno pa bi rad razložil, kaj se dogaja.

  Standarni testni pogoji

  Tehnični podatki sončnih modulov so podani pri standardnih testnih pogojih ali s tujko Standard Test Conditions (STC). Testiranja se opravijo v laboratoriju in ne v naravi. Med proizvodnjo so tako vsi moduli testirani pri enekih pogojih, kar omogoča primerljive podatke in izmerjeno nazivno moč.

  Standardni testni pogoji določajo intenzivnost sevanja 1000W/m², temperaturo panela 25°C in standardni referenčni spekter 1,5AM. (AM pomeni zračna masa (Air Mass), debelina atmosfere. Upošteva se sipanje in absorpcija sončne svetlobe na poti skozi atmosfero)

  Intenzivnost sevanja 1000W/m² predstavlja sončno sevanje v Evropi, opoldne (sonce točno nad nami) ob jasnem vremenu, v poletnih mesecih in na nadmorski višini 0m. To pomeni, da je vpadni kot “sončnih žarkov” najboljši. Ko je sonce točno nad nami je pot skozi atmosfero krajša kot takrat, ko je tik nad obzorjem ali pa v zimskih mesecih, ko je tudi bližje obzorju. Za učinkovitost sončnih panelov je vpadni kot še kako pomemben, saj daljša kot je pot skozi atmosfero, več delčkov v zraku ovira ali odbija sončno sevanje.

  Prav tako je določena temperatura 25°C, pri kateri se meritve opravljajo. Višja kot je temperatura manj učinkoviti so paneli.

  Povezava z učinkovitostjo

  Poletni sončni meseci so odlični, saj je sonce višje na nebu – podobno kot med meritvami v laboratoriju. Vendar pa so ti meseci tudi bolj vroči – višja temperatura okolja kot 25°C, kar pomeni manjšo učinkovitost.
  Pozimi je temperatura zunaj nižja, vendar pa sončni žarki padajo pod večjim kotom kar pomeni, da prepotujejo večjo pot skozi atmosfero predno pridejo do panela.

  SunRayAngles-SI

  Fotonapetostni modul tudi ni vedno direktno usmerjen v sonce, razen v redkih trenutkih, kar spet zmanjšuje učinkovitost. In nazadnje so tu še izgube, ko električni tok potuje skozi žice.

  Pri uporabi sončnih panelov različni dejavniki vplivajo, da delovanje panelov ni enako, kot med meritvami. Govorimo lahko o faktorju, ki zmanjša učinkovitost panelov.

  Kaj to pravzaprav pomeni?

  Čisto enostavno povedano, pričakujemo lahko, da bo sončni panel deloval med 67% in 75% moči navedene v tehnični dokumentaciji. Če imamo 30W sončni panel in ga postavimo na sonce lahko pričakujemo, da bo proizvajal med 20W in 24W električne energije. To je največ kar lahko pričakujete večji del časa. Več kot je zgoraj navedenih faktorjev, manjša bo učinkovitost. Računati pa je potrebno tudi na oblačnost, umazanijo na panelih in na slab stik priključnih sponk, če so te oksidirane. Vse te malenkosti doprinesejo, da je na koncu moč manjša, kot je navedena v tehničnih specifikacijah.

  Za konec

  Pri Pronavitasu se bomo trudili zmanjšati to zmedo z odkritimi razlagami. Posamezni proizvajalci sončnih panelov so že začeli navajati nazivno moč in pričakovano moč. To je podobno kot v avtomobilski industriji, kjer proizvajalci navajajo porabo avtomobila v mestni vožnji in na avtocesti.

  Je pa tu še “svetla” stran: sončni panel postavljen visoko v hribih, kjer so temperature nižje, usmerjen direktno v sonce in ko je sonce točno nad nami, pa lahko proizvaja VEČ energije kot je njegova nazivna moč. V ostalih 99% primerih pa morate pričakovati manj.