Sodijo pripomočki k preživljanju prostega časa v naravi? Večina se bo strinjala, da se je dobro “odklopiti” in čas v naravi preživeti brez sodobnih “igračk”. Vendar pa so med nami tudi avanturisti, katerim pripomočki pomagajo premikati meje in včasih celo rešujejo življenja. Naredili smo izbor 5 najpomebnejših pripomočkov:

Kamera

Ne glede na to, ali nas prevzame slikovita pokrajina ali pa želimo zajeti določen trenutek, kamero se vedno splača imeti s saboj. Shranjena doživetja, ki jih lahko delimo ali pa podoživljamo so neprecenljiva. Poleg tega pa se vsak od nas rad pohvali, kakšne “neumnosti” je počel.

Komunikacija

Veza z domačimi je vedno dobra spodbuda, v kritičnih trenutnih pa je pomembna in lahko reši tudi ževljenja. Na področjih, kjer ni mobilnega signala je dobro imeti pri roki satelitski telefon, preko katerega lahko pošiljemo sporočilo in aktiviramo SOS proceduro.

Pametna ura

Ura, ki ni samo ura. Suunto je ponudil družino ur, ki merijo srčni utrip, prikažejo GPS koordinate, višino in še veliko drugih uprabnih zadev. Poveže se celo z telefonom in prikaže kdo nas kliče ali je poslal sporočilo.

Razkuževalec vode

Brez hrane lahko zdržino nekaj dni, brez vode pa ne. Vodo, ki jo je načeloma v naravi dovolj, pa je potrebno razkužiti. SteriPEN s pomočjo UV svetlobe uniči škodljive bakterije v manj kot minuti.

Čelna svetilka

Šele ko se znajdemo v popolni temi se zavemo, kako pomembna je luč. Močne, pametne čelne svetilke se prilagajajo razneram in nam še kako pridejo prav v nevarnih trenutkih.

Kako pa napolniti vse te pripomočke, ko nismo doma?

Baterije v pripomočkih lahko, kadar nismo doma, napolnimo s prenosnimi polnilniki ali pa celo neposredno s pomočjo prenosnih fotonapetosnih panelov.